Wat betekent dat voor de verzorging van uw voeten?

Door de behandeling van kanker kan uw weerstand sterk verminderen en kunnen er uiteenlopende complicaties aan de voeten ontstaan. De medische pedicure van ProVoet kan u hierin adviseren en mogelijk de complicaties voorkomen en behandelen.

 

De huid

Vaak zien we bij chemo-, doelgerichte- en immunotherapie reacties van de huid ontstaan. de huid kan van kleur veranderen en/ of droger worden waarbij schilfering kan ontstaan. De huid kan gevoeliger worden en er kunnen eelt, blaren en kloven ontstaan. De huid is bovendien gevoeliger voor infecties.

 

De nagels

de behandeling kan ook problemen aan uw nagels veroorzaken, zoals een verstoord of vertraagd groeiproces. De nagels kunnen van kleur veranderen, brokkelig worden, ribbels krijgen of zelfs gedeeltelijk loslaten. Ook bestaat de kans op breken, scheuren of splijten. Er kan een ontsteking aan de nagelwal ontstaan of al aanwezige problemen zoals een schimmel in de nagels, kunnen verergeren.

 

Neuropathie

Sommige patiënten kunnen een veranderd gevoel ervaren in de voeten. Dit kan het gevolg zijn van een beschadiging van de zenuwen (neuropathie). Hierdoor loopt u een groter gevaar op complicaties aan uw voeten. 

 

Wat kunt u zelf doen?

Naast de zorgvuldige behandeling van uw medische pedicure, kan zij u ook tips geven:

  • knip uw nagels zo dat er geen wondjes ontstaan
  • verzorg uw huid met een hydrofiele voetencrème of olie
  • neem geen voetbaden want de huid kan hierdoor kwetsbaarder worden
  • gebruik geen nagellak of kunstnagel
  • draag goed passende schoenen en katoenen sokken